fbq
Maija Vilkkumaa

Tätä Maija Vilkkumaa ei voi sietää The Voice of Finland -kilpailijoissa: "Hän halusi sitten tehdä yksinkertaista radiopaskaa”

Muusikko Maija Vilkkumaa on neljättä kertaa tähtivalmentajana The Voice of Finland -laulukisassa.

Muusikko Maija Vilkkumaa toimii jälleen tähtivalmentajana The Voice of Finland -laulukilpailussa. Tähtivalmentajan rooliin hän palaa mielellään. Muutamia soraääniä Maija on kuullut roolistaan, mutta suurimmaksi osaksi hän kuitenkin on saanut hyvää palautetta – varsinkin asuvalinnoistaan.

Kaudelle palasi Maijan lisäksi valmentajakonkari Elastinen sekä uusina tulokkaina Arttu Wiskari ja Sanni.

– On haikeaa, kun jotkut lähtevät. Tykkäsin todella paljon Toni Wirtasesta, Sipe Santapukista ja Anna Puusta. Toisaalta taas uusi jengi tuo uutta mieletöntä energiaa, Maija kertoo.

– Tämä on neljäs vuoteni ohjelmassa. Joka vuosi olen vähän paremmin oppinut sitä peliä ja ylipäätään suhtautumista siihen. Tuo prosessi alkaa selkeytyä koko ajan enemmän omassa päässä, hän jatkaa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Selkeää strategiaa artistilla ei kuitenkaan ollut, kun hän lähti uudelle kaudelle mukaan.

– Joskus mietin, että pitäisikö olla jokin selkeämpi strategia. Olen tullut siihen tulokseen, että ei, koska se riippuu monesta asiasta, miten asiat etenevät. Pitää aistia millaisia tyyppejä siellä on ja millaiset tyypit tulevat minulle. Sanni esimerkiksi on artistimagneetti, Maija paljastaa.

The Voice of Finlandin tähtivalmentajat Sanni, Elastinen, Arttu Wiskari ja Maija Vilkkumaa.

Televisiossa meneillään olevassa Ääni ratkaisee -osiossa nähdään Maijan mukaan laulajalupauksista vain pieni raapaisu, ja todellinen persoona tulee esiin vasta myöhemmin.

– Jotkut osoittautuvat hirveäksi jännittäjiksi, osan magia ei pysy mukana loppuun asti ja osa herää eloon vasta myöhemmin, tähtivalmentaja kiteyttää.

Maijan mukaan Suomi kaipaa monenlaista laulajaa. Hän kertoo, että Suomi usein luokitellaan yhden musiikkigenren maaksi. Hän sanoo, että nyt ajatellaan, että nuoret räppärit hallitsevat musiikkikenttää. Kuitenkin Spotifyn top-listoilla keikkuu monen eri genren edustajia, joten suomalainen musiikkikenttä on hänen mukaansa laaja.

– Popmaailmassa on tilausta nuorille, makeille tyypeille, jotka tulevat sen oman tarinansa kanssa. Samaan aikaan tarvitaan myös 50-vuotiasta rokkaria tai iskelmälaulajaa, hän kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Maijan mukaan The Voice of Finlandin voittajan valinta poikkeaa artistin urapolusta jo pelkästään siinä, että artisti tulee tunnetuksi tosi-tv-ohjelmasta cover-biiseillä, eli esittämällä muiden artistien ja bändien kappaleita. 

– Ohjelmassa seurataan ihmisten matkaa, ja lähes poikkeuksetta katsojien äänestämä voittaja on sympaattinen. Poptähteys ei toimi ollenkaan saman periaatteen mukaisesti. Se että on pidetty, ei tietenkään ole haitaksi, Maija sanoo.

– Kilpailijat käyvät hakemassa elintärkeää oppia ja kontakteja ohjelmasta ja ehkä pettyvät, kun äkillistä menestystä ei tule. Mutta he tekevät sitten töitä musiikkinsa eteen ja voivat menestyä myöhemmin. Se että on pidetty ihminen, ei tarkoita automaattisesti sitä, että sitä musiikkia kuunnellaan, vaan sitä kuunnellaan aivan muista syistä, hän kiteyttää.

Arttu Wiskarilla tiukka linja The Voice of Finlandissa – on valmis rikkomaan sääntöjä

Kilpailijoissa Maija arvostaa persoonan lisäksi valmiutta työn tekemiseen.

– Sitä pitää rakastaa, eli itse tekemisen rakastamista. Parhaiten menee niillä, jotka ovat treenanneet, mutta eivät ole täydellisiä ja heitä voi vielä ohjeistaa ja skarpata. Ehdoton edellytys menestykseen on harjoittelu, Maija sanoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Kääntöpuolena en voi sietää ylimielisyyttä tai huonoa asennetta. Sitä ei ole nyt näkynytkään. Muistan erään keissin, kun olin apuvalmentajana, että kilpailija olisi halunnut tehdä muistaakseni jazzia, mutta hänen mukaansa sillä ei elänyt niin hän halusi sitten tehdä ”yksinkertaista radiopaskaa”. Täytyy löytyä arvostusta musiikkia ja tekemistä kohtaan, hän kertoo.

Tähtivalmentajan pestin lisäksi Maijalla on tiedossa konserttikiertue, joka alkaa helmikuun loppupuolella.

– Olen ihan fiiliksissä. Rakastan tätä koko prosessia, jossa kehitetään musiikilliset maailmat ja sovitukset. Aion kertoa kiertueella paljon juttuja elämästäni, jotka perustuvat tuohon juuri julkaistuun omaelämänkertaan. Luvassa on myös tarinaa sen ulkopuolelta.

The Voice of Finland Nelosella ja Ruudussa perjantaisin sekä sunnuntaisin.

Seuraa meitä somessa