fbq
20240319 HELSINKI. Arman Alizad. KUVA: ATTE KAJOVA

Arman Alizad samaistuu haasteiden kanssa painiviin suomalaisnuoriin: "Tunsin riittämättömyyden tunnetta"

Kun Arman Alizad tekee tv-ohjelmia, ei hän pohdi kohdeyleisöä vaan itseään.

MTV Katsomossa starttaa keskiviikkona (27.3.) Arman Alizadin ohjaama uutuusdoku-menttisarja Mun maailma, jossa ääneen pääsevät suomalaiset nuoret aikuiset: angolalaissyntyinen muotisuunnittelija-jalkapalloilija Mauro, uskovainen Hanna, dj Fuge alias Theo, transmies Aron sekä kaksi vuotta sitten halvaantunut Elli.

Heistä  jokainen on tullut elämässään käännekohtaan, johon liittyy suuria odotuksia, haaveita ja haasteita. Katsojat myötäelävät ja seuraavat 20 jakson ajan, miten Mauro, Hanna, Fuge, Aron ja Elli pääsevät maaliin tavoitteissaan vai pääsevätkö.

Ohjaajana ja sarjan toisena käsikirjoittajana Arman oli syvällä nuorten tarinoissa. Ne liikuttivat häntä, ja dokumentaristi uskoo myös yleisön ihastuvan sarjan erilaisiin päähenkilöihin.

– Muoti ja jalkapallo ovat Mauron portin pilarit, jotka kantavat hänen elämäänsä. Hanna haaveilee intistä, mutta hänen elämänsä pyörii opiskelun ja kirkon ympärillä. Elli on sinnikkäimpiä ja inspiroivimpia ihmisiä, joita olen koskaan tavannut. Fuge on Cledoksen dj, mutta paraikaa tekee soolouraa ja valmistautuu suureen keikkaan. Transnuori Aron tekee matkan kohti omaa minää ja rauhaa, Arman kuvailee.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

"Teen ohjelmia itselleni"

Mun maailma -sarjan painavimpia teemoja ovat oman itsensä etsiminen, paikkansa löytäminen sekä nähdyksi ja kuulluksi tuleminen.

Pippa Laukka täräyttää ihmisten yleisimmän ongelman – pelkkä ravinto ja liikunta eivät auta

Arman muistaa itse nuorena pohtineensa paljon riittämättömyyden tunnetta ja ymmärretyksi tulemista. Sarjassa nähtävien aitojen tarinoiden hän toivoo koskettavan mahdollisimman suurta joukkoa nuoria.

– Haluan, että moni löytäisi sarjasta samaistumispintaa ja yhtymäkohtia. Vanhemmat katsojat taas voisivat peilata omaa nuoruuttaan.

Dokumenttia tehdessä Armanille tärkeitä seikkoja ovat erilaiset perspektiivit asian sisällä. Aiheita ei myöskään saisi katsoa vain yhdestä kulmasta, ellei se ole alkuperäinen tarkoituskin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Yli 20 vuotta televisiota tehnyt Arman ei koskaan ole miettinyt ohjelmiensa kohdeyleisöä. Tekeminen lähtee omasta kiinnostuksesta käsiteltyyn aiheeseen.

– Jos joku kysyy, kenelle olen ohjelmani tehnyt, vastaan minulle. Joka ikisen jakson. Totta kai katson, että aihe on yhteiskunnallisesti tärkeä ja ajankohtainen, mutta oma kiinnostus on tärkein. Olen todella iloinen ja siunattu, että muutkin ovat näitä halunneet katsoa.

Dokumentin aiheen ei tarvitse olla uusi ja ennennäkemätön. Kun jokin asia herättää Armanissa kiinnostuksen ja kysymyksiä, hän pakkaa kameransa ja lähtee ottamaan asiasta selvää.

Arman Alizadin yllättävä paljastus: "Olen epäsosiaalinen erakko"

He avaavat elämäänsä videopäiväkirjoin

Elli, 25 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Äkillisesti halvaantunut, pyörätuoliin totutteleva nainen, joka rakastaa lemmikkirottiaan sekä puuhailua perheensä ja ystäviensä kanssa.

Aron, 23

Käsikirjoittajaksi opiskeleva ja esiintyjän töitä tekevä helsinkiläinen transmies, joka käy läpi transitiota.

Mauro, 24

Angolasta kotoisin oleva, Tampereelta Helsinkiin muuttanut jalkapalloilija ja muotisuunnittelija, joka tavoittelee läpimurtoa muotimaailmassa.

Hanna, 19

Etelä-Afrikasta adoptoitu, uskonnollisessa perheessä kasvanut ja lukiota käyvä tamperelaisnainen, jolle kristinusko on elämän perusta. 

Fuge alias Theo, 24

Helsinkiläinen fitnessurheilua harrastava artisti ja Cledoksen dj, joka haaveilee läpimurrosta omalla musiikillaan.

Mun maailma MTV Katsomossa keskiviikkona 27. maaliskuuta.

Seuraa meitä somessa