fbq

Tiina Lymi ei halunnut ensin ohjata Myrskyluodon Maijaa – sitten hän näki vaikuttavan unen

Tiina Lymin mukaan hänen versionsa klassikkotarinasta ei ole mitään nyrkit pystyssä -feminismiä.

Myrskyluodon Maija on monella tapaa rakastettu ja suuri kansallinen tarina. Vuosina 1968–73 ilmestyi ahvenanmaalaiskirjailija Anni Blomqvistin viisiosainen ruotsinkielinen romaanisarja. Kyseinen Myrskyluoto-kirjasarja suomennettiin 1970-luvun puolivälissä. Varsinaiseksi ilmiöksi tarina muuttui, kun Åke Lindman ohjasi siitä suositun kuusiosaisen Myrskyluodon Maija -televisiosarjan.

Kaikki tämä ei kuitenkaan hirvittänyt Tiina Lymiä, joka on nyt ohjannut uuden filmatisoinnin aiheesta. Elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 19. tammikuuta.

– Projekti ei jännittänyt menneen maineen vuoksi laisinkaan. En ole itse asiassa edes nähnyt sitä tv-sarjaa. Ilmeisesti tästä olisi pitänyt tuntea painetta, koska sitä on jo niin monesti minulta kysytty, Tiina nauraa.

– Ehkä minulla on joku luontainen kunnioituksen puute klassikoita kohtaan. Vakavasti puhuen tässä ei ole mitään arvolatausta, ja voin varmasti katsoa joskus sen Lindmanin tv-sarjankin. Nyt en silti kokenut sitä tarpeelliseksi, vaan halusin keskittyä oman juttuni tekemiseen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Suoralta kädeltä Tiina ei kuitenkaan projektiin suostunut.

– Kun tuottaja Jukka Helle ensimmäisen kerran sanoi, että minun pitäisi tehdä Myrskyluodon Maijasta elokuva, niin vastaukseni oli suunnilleen, että ”eihän pidä”. Idea ei vain tuntunut yhtään järkevältä, Tiina muistelee.

Elokuva-arvostelu: Itkuvaroitus – Myrskyluodon Maija on yksinkertaisesti mestariteos

Ajatus jäi kuitenkin muhimaan päähän.

– Sitten näin tähän liittyvän unen. En kerro, mitä siinä tapahtui, mutta se vaikutti voimakkaasti. Peruin seuraavan päivän palaverin, pyöräilin kirjakauppaan ja ostin sen järkälemäisen romaanisarjan, Tiina kertoo.

Lukuprosessin jälkeen Tiina vakuuttui siitä, että tahtoo tehdä elokuvaversioinnin.

– Tajusin, että tarinassa on niin monta hyvää asiaa, jotka ovat olleet tavallaan idullaan omassakin päässäni. Ja että olin juuri sopivan ikäinen ja sopivassa vaiheessa ohjaajan uraani käsittelemään niitä juttuja, Tiina kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Ymmärsin myös, että Myrskyluodon Maijan tekemisessä en pääse minkään taakse piiloon näiden suurten teemojen käsittelyssä. En voi esimerkiksi piiloutua komiikan taakse, sysimusta huumori kun on ollut minulle ominainen tapa käsitellä vaikeita asioita, muun muassa ylistetyn Sisäilmaa -draamakomediasarjan ohjannut ja käsikirjoittanut Tiina kertoo.

Myrskyluodon Maija, Amanda Jansson/Maija ja Linus Troedsson/Janne

Tiinan ehtona oli se, että hän saa toteuttaa elokuvan täysin oman visionsa mukaisesti. Romaaniin nähden elokuvaversiossa esimerkiksi niin sanottu Oolannin sota tulee paljon konkreettisemmin myös Maijan taisteluksi.

Amerikkalainen Variety-elokuvalehti kuvaili tarinamuokkauksia feministiseksi ratkaisuksi.

– Niin no, mikä sitten on feminismiä? Tiina kysyy.

– Minulle Maijan tarinassa on keskeistä ihan ne käytännön perusasiat, millä hän kasvaa täyteen potentiaaliinsa. Maija haluaa siellä syrjäisellä saarella luoda oman näköisensä elämän esimerkiksi ankaran kristillisen yhteisön ulottumattomissa. Minusta elokuva ei ole mitään nyrkit pystyssä -feminismiä, vaan enemmänkin pehmeän käden voimaa.

Myrskyluodon Maija saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 19. tammikuuta.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seuraa meitä somessa