fbq

Timo Vornanen pysäytti haulikkomiehen ampumalla takapuoleen – aiempi ampumistapaus paljastui

Kohukansanedustaja ampui miestä, kun tämä räiski haulikolla poliiseja.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu kohukansanedustaja Timo Vornanen, 54, on Seiskan selvityksen mukaan käyttänyt asetta virkatehtäviensä yhteydessä vuonna 2006. Vornanen on siviiliammatiltaan poliisi.

Kyseinen tapaus juontaa juurensa joulukuuhun 2006, jolloin poliisilla oli kiinniottotehtävä Joensuussa. Asia käy ilmi Seiskan Pohjois-Karjalan käräjäoikeudesta tilaamista asiakirjoista. 

Käräjäoikeuden kesällä 2007 kirjatussa tuomiossa oli kyse kahdesta poliisiin kohdistuneesta murhan yrityksestä. Tapauksessa toisena asianomistajana eli uhrina oli Timo Vornanen, joka työskenteli tuolloin poliisina Joensuussa.

Asiasta kertoi ensin Yle Uutiset.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Räiski haulikolla poliiseja

Oikeuden asiakirjoista selviää, kuinka syytetty oli avannut tulen kahta virkatehtävissä ollutta poliisimiestä kohtaan joulukuussa 2006.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Vornanen ja toinen poliisimies olivat yrittäneet ottaa syytetyn kiinni asunnon edustalta häiriökäyttäytymisen estämiseksi. Syytetty oli kuitenkin päässyt livahtamaan takaisin asuntoonsa, josta hän oli noutanut haulikon.

Käräjäoikeuden ratkaisussa kerrotaan, kuinka syytetty oli sen jälkeen rynnännyt uudelleen ulos ja ampunut haulikolla poliisiauton tuulilasia kohden ja toisen laukauksen poliisiauton keulan edestä. 

Vornanen ampui pakaraan

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Oikeuden asiakirjojen mukaan poliisit olivat ehtineet piiloutua ennen kuin haulikkomies avasi tulen lähes pilkkopimeässä olosuhteissa. Toinen poliisimies oli ampumisen aikaan poliisiauton takana, Vornanen taas puun takana piilossa.

Haulikkomiehen ammuttua myös Vornanen oli tilanteen vakavuuden vuoksi joutunut avaamaan tulen eli käyttämään asetta virkatehtävänsä yhteydessä. 

Käräjätuomion mukaan Vornasen ampuma ensimmäinen laukaus oli osunut asunnon ulko-oveen, kun taas toinen laukaus osui syytetyn "pakaran seutuun", jonka ansiosta syytetty saatiin lopulta kiinni.

Perussuomalaisten Timo Vornanen on ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Haulikkomies jätettiin tuomitsematta

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan syytetyn syyllistyneen vaaran aiheuttamiseen ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Mielentilatutkimuksen mukaan syytetyn katsottiin kuitenkin olleen tekohetkellä syyntakeeton. Siksi hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Vornanen ja toinen poliisimies hakivat korvauksia muun muassa henkisestä kärsimyksestä. Kumpikin koki pelänneensä oltuaan ampumistilanteessa aseenkantaman etäisyydellä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Käräjäoikeus arvioi Vornasen osalta kärsimyskorvaukseksi 2 000 euroa ja toisen poliisimiehen osalta 2 800 euroa.

Epäillään rikoksista

Seiska kertoi ensimmäisenä Vornasen ampuma-aserikoksesta, joka tapahtui toissa viikonloppuna baari-illan päätteeksi Helsingin ydinkeskustassa. Vornanen oli heilutellut toran päätteeksi pistoolia ja ampunut lopuksi yhden laukauksen maahan.

Vornasta epäillään ampuma-aserikkomuksesta, laittomasta uhkauksesta ja vaaran aiheuttamisesta. Poliisin mukaan ase oli luvallinen.

Vornanen on kertonut hänelle myönnetyn poikkeuksellinen aselupa ”aikaisemman työnsä” ja henkilön eli hänen itsensä suojaamiseen liittyvällä perusteella. Vornasen perustelut poikkeuksellisesta aseluvasta on herättänyt mielenkiintoa ja keskustelua.