fbq

Puutarhamökin omistaja näki painajaisia Huvila & huussi -pihasuunnittelijasta: "Olen käynyt paljon ajatuksia ja tunteita läpi"

Huvila & huussi -jaksossa 15. huhtikuuta Jesse haluaa kaaosmaisesta siirtolapuutarhastaan lapsiystävällisen miljöön.

Huvilan & Huussin seitsemännessä jaksossa 15.4. vieraillaan Vallilan siirtolapuutarhassa, Helsingin keskustan läheisyydessä. Jesse on ostanut isoäidiltään siirtolapuutarhapalstan, jossa vallitsee kaaos. Jesse haluaisi palstastaan lapsiystävällisen, sillä hän viettää siellä aikaa puolitoistavuotiaan tyttärensä kanssa.

Älä lue pidemmälle, jos et halua tietää jakson tapahtumia.

Pihasuunnittelija Laura Moilasen mielestä palstalla pitäisi olla tasaisia alueita, jotta puolitoistavuotias pikkulapsi voi oleskella ja leikkiä siellä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Ei sellaisia kompastuskiviä pienokaiselle, Laura lisää.

Jesselle lapsiystävällisyys tarkoittaa sitä, että hän voi viljellä ja opettaa tyttärelleen, kuinka laittaa kädet multaan ja tunnistaa mato ja muurahainen. Kasvimaalta löytyy myös kolme alkuperäistä omenapuuta, joista ensimmäinen ei kasva millään eri toimenpiteistä huolimatta. Palstan häpeäpilkku on komposti, joka on täysin levällään ja maatunut.

Jesse haluaisi, että hänen puolitoistavuotias tyttärensä voisi elää turvallista elämää puutarhamökillä.

Suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon lapsiystävällisyys ja vanhemmatkin ihmiset, jotta rollaattorilla kulkeva isoäitikin pääsee käymään palstalla. Vaikka Jesse kutsuukin palstaansa kaaokseksi, Laura ei ole asiasta täysin samaa mieltä.

– Ei tämä ihan mahdoton kaaos ollut.

Jesse haluaa, että puutarha olisi helposti hallittavissa. Kun Jesse palaa muuttuneelle palstalleen takaisin hän paljastaa, että Laura on ollut hänen painajaisissaan.

– Myös hyvissä unissa, mutta olen käynyt paljon ajatuksia ja tunteita läpi, hän sanoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Jesse yllättyy täysin puutarhamökkinsä muutoksesta.

Erityisesti Jesseä jännittää, onko Laura ymmärtänyt mitä hän haluaa, ja mitkä ovat Jessen perheen ja pihan tarpeet. Kun Jesse saa avata silmänsä, hän ihmettelee muuttunutta pihaansa suu auki.

Siivottaman ryteikön tilalla on siisti sora-alue, pieni kasvihuone, pari kukkapenkkiä, riippumatto ja omenapuu.

Ennen muodonmuutosta mökin etupiha oli täysin autio.
Muutoksen jälkeen mökin edusta on entistä monipuolisempi ja viihtyisämpi.

– Tämä on hyvin erilainen, kuin mitä ajattelin. Tämä on tosi makee! Jesse vastaa ilahtuneena.

Myös muutama kivi on saatu säilytettyä suuremman kiviröykkiön sijaan. Rikkinäisen kompostin tilalla on moderni kompostori. Jäljellä on vielä yksi yllätys: puutarhamökin edustalle on asetettu minipergola, eli ulkopuutarha, astianpesukatos ja minikeinu. Isoäidillekin on asetettu oma tuoli.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Jessen entinen komposti oli lahoamaisillaan.
Kompostin tilalla on nyt moderni kompostori.

– Terassialueella oli kivaa se maatiili, josta se alunen oli tehty. Sitten se maatiilikivetyksen muoto: siinä oli kivaa pyöreyttä, mitä oli pergolassa, Jesse sanoo.

Päällimmäinen tunne on hämmennys.

– Olen iloisesti yllättynyt, mutta samaan aikaan tosi nostalginen. Missä ne mun puut on? Jesse ihmettelee.

Omenapuiden tilalle on rakennettu uusi kasvihuone.

Jessellä on vähän haikeuttakin ilmassa. Yksi uusi omenapuu on kuitenkin istutettu, kuten uusi kukkaniitty, raparperit ja perunamaa.

– Tämä vaatii totuttelua, mutta ihanaa, että pääsemme viettämään uudenlaista kesää täällä, Jesse toteaa kiitollisena.

– Jonkun vanhan täytyy lähteä, jotta voi tulla jotain uutta. Täällä tullaan nyt viettämään monet kesät ja luoman uusia muistoja. Tämä tulee muokkautumaan meidän käyttöömme.

 Huvila & Huussi Nelosella ja Ruudussa maanantaisin kello 20.00.

Seuraa meitä somessa