fbq

Rikkinäinen lapsuus yhdisti Alman ja Pamela Tolan – syntyi aitoutta huokuva dokumentti

Alma ja Pamela Tola kohtasivat korona-aikana ja alkoivat nauhoittaa jutteluhetkiään. Ideasta syntyi lopulta täyspitkä dokumenttielokuva.

Artisti Almasta (oik. Alma-Sofia Miettinen) kertova uutuuselokuva Alma – Life Must Be Beautiful ilmestyy valkokankaille maaliskuun 15. päivänä. 

Elokuvan ohjanneella Pamela Tolalla ei koskaan ollut ajatuksena tehdä jostakin artistista dokumenttia.

- Alma lähestyi minua, ja olin yllättynyt siitä. Halusin kuitenkin nähdä ne videot, joita Almalla oli. Hän oli tallentanut 15 tuntia materiaalia uransa verralta. Ajattelin, että niistä voisi leikata jotain.

Vain hetken tutustumisen jälkeen Pamela oli tajunnut, että Alma on kiinnostava ihminen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Näin heti, että hänessä on jotain poikkeuksellista. Huomasin myös, kuinka samanlaiset lähtökohdat meillä on elämässämme. Minulle oli tärkeintä, että voin samaistua häneen, ettei projekti olisi vain sellainen, että menisin jotenkin tirkistelemään hänen elämäänsä.

Haastavat perheolot

Sekä Alma että Pamela tulevat haastavista kotioloista, rikkinäisistä perheistä.

- On ollut sairautta ja tietynlaista turvattomuutta. Olemme joutuneet lapsena esimerkiksi huolehtimaan omista vanhemmistamme. Harvemmin tapaa ihmisiä, joiden kanssa voin näin samaistua, Pamela sanoo.

- Meillä oli samanlainen ajatusmaailma siitä, että vaikka elämässä on rankkoja asioita, ne eivät ole hidastaneet meitä, Alma kertoo.

Kaija Koo debytoi ääninäyttelijänä yllättävässä roolissa – katso traileri

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ei mitään nyyhkyleffaa

Alma ja Pamela toteavat, että heidän lähtökohdistaan katsottuna kummallakin olisi voinut käydä elämässä huonosti.

– Siksi on kiinnostavaa, miten Almakin on pystynyt rakentamaan tuollaisen uran. Ihminen voi olla samaan aikaan rikkinäinen kuin menestynytkin, Pamela sanoo.

Elokuvassa Alma kävelee ala-asteensa pihalla, jossa häntä kiusattiin. Hänet nähdään itkemässä sohvallaan epätoivoisena, kiroilemassa lavalla ja kotona. Pettymykset ja onnenhetket nähdään sellaisina kuin ne ovat.

- Pamela ei ole yrittänyt kirjoittaa menestys- tai nyyhkytarinaa, koska hän hiffaa, mistä on kyse. Olen elokuvassa juuri se kuka olen, Alma vakuuttaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Alma ja Pamela löysivät yhteisen sävelen ja ryhtyivät työskentelemään yhdessä.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Koronan haasteet

Pamela sanoi, että dokumenttielokuva kannattaisi tehdä kunnolla ja jatkaa kuvaamista. Tuolloin oli kuitenkin korona-aika, joten Alma ja Pamela kuvailivat videoita keskenään. Mitään virallista kuvaussettiä ei rakennettu. Pamela kuvailee kohtauksia intiimeiksi.

- Mutta tyyliin sopi se, että niitä materiaaleja, joita kuvasin tutustuessamme, käytettiin lopulta elokuvassa, Pamela toteaa.

- Ja se on varmasti avainasia siihen, miksi elokuva on niin aito. En ole missään vaiheessa sisäistänyt, että jengi tulee näkemään ne matskut, Alma myöntää.

Täydellisessä tilanteessa ohjaajalla olisi koko ajan ollut kuvaaja ja äänittäjä mukanaan, mutta koronarajoitusten vuoksi luovimista on tehty monella saralla.

- Varmaan jokunen laki ollaan rikottu tämän vuoksi, Alma tokaisee.

Tältä näyttää Almasta julkaistava elokuva – mukana Miley Cyrus

Unelmat voivat toteutua

Pamela haluaa painottaa sitä, että monesti artistidokumentteja tehdessä päähenkilöinä ovat vanhat tai jo keskuudesta poistuneet tähdet.

- Oli äärettömän kiinnostavaa tehdä elokuva ihmisestä, joka on kaiken keskellä ja jolle kaikki tapahtuu nyt, eikä kukaan voi tietää, minne hän päätyy. Näin siihen voi samaistua.

Molempien mielestä kyseessä on tärkeä elokuva sen vuoksi, että siinä tuodaan esille monenlaisia aitoja elämäntilanteita.

- Toivon mukaan jotkut ihmiset; naiset, homot, liikuntarajoitteiset ja vaikka lähiöstä tulevat skidit voivat saada tästä jotain. Kyllä tässä Jussi-palkinnot jäävät toissijaiseksi, Alma sanoo.

Lisäksi Pamela toivoo, että katsoja voisi rohkaistua ja saada voimaa toteuttamaan unelmiaan.

- Eivät ne haaveet ole vain harvoille ja valituille, vaan ne on mahdollista toteuttaa, hän päättää.

Alma – Life Must Be Beautiful elokuvateattereissa 15.3.

Seuraa meitä somessa