fbq
Mainosmiesmurhaaja-logo

Poliisien sattumalta kuulema yksityiskohta johti Ilpo Härmäläisen murhan ratkeamiseen - dokumenttisarja purkaa uskomattoman vyyhdin

Ilpo Härmäläisen tapaus selvisi lähes 30 vuotta katoamisen jälkeen.

Neliosainen dokumenttisarja Mainosmiesmurhaaja julkaistaan MTV Katsomossa 14. maaliskuuta alkaen. Sarja pureutuu vuonna 1994 kadonneen turkulaisen lakimiehen Ilpo Härmäläisen katoamismysteeriin.

Sarjassa seurataan lähietäisyydeltä, miksi keskuspoliisin rikostutkintaryhmä käynnisti jutun tutkinnan uudelleen lähes 30 vuotta myöhemmin, kuinka mainosmiesmurhaajaksi kutsutun miehen jäljille oikein päästiin ja miten oli mahdollista löytää kadonnut Härmäläinen syvältä Airiston pohjasta.

Avausjaksossa palataan vuoteen 1994, jolloin juuri isäksi tullut Ilpo Härmäläinen katosi. Hänen epäiltiin jo tuolloin joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta tutkinnassa ei tapahtunut läpimurtoa ja juttu hautautui arkistoon. Ääneen pääsevät jutun alkuperäiset tutkijat, sekä Härmäläisen Ilkka-veli, joka oli murhaajan jäljillä omissa tutkimuksissaan jo tuoreeltaan veljensä kuoltua. Mukana on myös Ilpo Härmäläisen poika, joka syntyi juuri ennen isänsä katoamista.

Ilpo Härmäläinen oli 33-vuotias lakimies, kun hän katosi keskellä kirkasta päivää Turussa kesällä 1994.
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Myöhemmissä jaksoissa kuullaan, miten  vuonna 2021 tyky-päivää true crime -kävelyn merkeissä viettäneet keskusrikospoliisin tutkijat kuulivat kävelyoppaalta vanhasta katoamistapauksesta ja päättivät avata jutun tutkinnan uudelleen. Tämä johti uskomattomaan vyyhtiin, jonka seurauksena Härmäläisen ruumis löydettiin yli 40 metrin syvyydestä Airistolta ja hänet surmannut mainosmies saatiin vastuuseen teostaan.

Sarjan keskeisiä henkilöitä ovat Härmäläisen lisäksi hänen murhastaan tuomittu Lasse Lehto, jota kutsutaan mainosmieheksi. Hän pyöritti 1990-luvulla mainostoimistoa Turussa ja houkutteli Härmäläisen mukaan bisneksiinsä. Bisnekset osoittautuivat suuren luokan laskutushuijaukseksi, mikä oli Lehdon motiivina murhata Härmäläinen. Nykyisin 70-vuotias Lehto tuomittiin kesällä 2023 Turun hovioikeudessa elinkautiseen vankeuteen Härmäläisen murhasta.

Sarjassa nähdään myös mainosmies kameran edessä ja kuullaan hänen puolustuksensa.

Tapauksen alkuperäinen tutkija Esko Vesanen.

Toisena keskeisenä päähenkilönä on keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Jari Veijalainen, joka toimi jutun päätutkijana ja otti tavoitteekseen selvittää murhan ennen eläkkeelle jäämistään. Hän oli henkilökohtaisesti pidättämässä Lasse Lehtoa ja hoiti hänen kaikki kuulustelunsa. 

Veijalainen on julkaissut myös tapauksesta kirjan Airiston murha. Nyt Veijalainen viettää eläkepäiviään kirjailijana ja true crime -kävelyoppaana Turussa.

Oliko Elvis teinin hyväksikäyttäjä vai unelmien täyttäjä? Priscilla-elokuva herättää suuria kysymyksiä

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Jari Veijalainen toimi Ilpo Härmäläisen murhamysteerin päätutkijana.

Mainosmiesmurhaaja 14. 3. alkaen MTV Katsomossa.

Mainosmiesmurhaaja-dokumenttisarjan tuottanut Aller Studios ja Katso-lehti kuuluvat samaan Aller Media -yhtiöön.

Seuraa meitä somessa