fbq

Leena Uotila ymmärtää, jos perhejoulut eivät kiinnosta: "Ei saatana!"

76-vuotias Leena Uotila näyttelee uutuuselokuvassa mummoa, jonka joulu menee pilalle.

Leena Uotila on yksi suomalaisen elokuvahistorian legendaarisimpia näyttelijöitä. 76-vuotiaan Uotilan ura on kestänyt jo yli 50 vuotta ja alkoi elokuvasta Niilon oppivuodet (1971). Uusimmassa elokuvassaan Mummola (2023) Uotila on Ella, isoäiti, joka saa jouluna kylään kaksi aikuista tytärtään (Ria Kataja ja Elina Knihtilä), vävypojan (Jarkko Pajunen), sekä lapsenlapset (Sakari Topi, Elli Paajanen ja Toomas Talikka). Perhe yrittää viettää joulua, mutta isoisä-Lassen (Tom Wentzel) juopottelu pilaa tunnelman.

Ellan rooliin oli helppo mukautua, sillä Uotila on viettänyt itse joulua iät ja ajat 9-henkisen perheensä kanssa. Haastavinta oli hahmon suhde alkoholistimieheensä.

Netflix nostaa jälleen hintoja – näin paljon tilaus maksaa korotusten jälkeen

− Sitä piti miettiä paljon. Ella oli kerroksellisempi kuin muut hahmot, jotka olivat selkeitä. Nämä ovat tyttäret, joista on kasvanut tällaisia. Sitten on ne pienet lapset ja vävypoika, joista aina pidetään. Ellalla oli taas koko elämän mittainen suhde mieheensä, sekä rakkaus ja juominen. Siinä piti ratkaista aika monta asiaa, Uotila kertoo.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Haastavaa oli myös elokuvan kuvaustyyli. Lähikuvia on tuskin lainkaan, vaan lähes kaikki kohtaukset on kuvattu laajakuvalla. Työskentely oli vaikeampaa, sillä pitkien kohtausten kaikki vuorosanat piti osata ulkoa.

− Kun tarpeeksi monta ottoa tehtiin, niin kyllä se siitä lähti.

Isoisä Lasse (Tom Wentzel) ja isoäiti Ella (Leena Uotila) asuvat keskenään, ja lapset käyvät perheineen kylässä kerran vuodessa.

Ella ja Lasse eivät ole ainoat hahmot, joilla on hankalaa. Sisarukset riitelevät keskenään, ja lapsenlapsillakin on tylsää. Uotilan mielestä suomalaisten erikoinen joulusuhde on tyypillistä. Joskus on kivaa mennä sukulaisten luo joulun viettoon, mutta toisinaan taas ei.

− Jos elämässä on muuten muita mielenkiinnon aiheita tai muuta, voi tuntua siltä, että "ei saatana, ei nyt sinne! Miksi sinne pitää mennä, miksi ei voi mennä jouluna jonnekin matkalle?". Se on aika paljon tilanteesta kiinni.

Eroottinen Villi leikki -draama pohtii valtaa – ”Eikö pelkästään asennon vaihtaminen seksin aikana johda valtatasapainon järkkymiseen?”

Ellasta on kuitenkin mukavaa, että lapset ja lapsenlapset tulevat jouluna kylään, sillä muuten hän on vain miehensä kanssa. Mummo on selkeästi virkeämpi, kun hänellä on seuraa. Hahmo on ulospäinsuuntautunut, ja hänen puolestaan lapset saisivat käydä siellä useamminkin. Uotilan mielestä tämä on melko yleinen ilmiö Suomessa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

− Varsinkin, jos on etäisyyttä.

Mummola elokuvateattereissa 10.11. alkaen.

Seuraa meitä somessa