fbq
Au pairit Maltalla
Myy

Au pair -Myy järkyttyy perheessään: Lapset joutuvat selviämään arjesta yksin – äiti viihtyy poikaystävän kanssa makuuhuoneessa

Au Pairit Maltalla starttaa Ylellä keskiviikkona 8. toukokuuta. Yksi au paireista joutuu ongelmalliseen perheeseen.

Au pairit Maltalla -ohjelmassa mukana oleva Myy Muhonen, 20, on helsinkiläinen vaatemyyjä. Hän kuvailee itseään määrätietoiseksi, pedantiksi ja hieman introvertiksi. Myyllä ei juurikaan ole kokemusta lasten hoitamisesta, mutta hänellä on selkeä visio siitä, millaisilla säännöillä lapsia tulisi kasvattaa.

Myyn isäntäperheeseen kuuluvat filippiiniläistaustainen yksinhuoltajaäiti Katherine sekä tämän pakistanilainen poikaystävä Said. Au pairia kaivataan kipeästi, koska aikuisten puurtaessa pitkiä työpäiviä 11-vuotias Helena on joutunut ottamaan paljon vastuuta pikkusisaruksistaan Francisista (10) ja Mariasta (7). 

Jo pian perheeseen saapumisensa jälkeen Myy kokee sopeutumisongelmia. Kodin sisustus ja siisteystaso ovat kovin erilaisia kuin mihin hän oli tottunut, ja elämänmeno tuntuu kaoottiselta. Hänen ensimmäinen työpäivänsä kestää 12 tuntia.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Mä olen ihan loppu. Musta tuntuu pahalta, että se mun väsymys näkyy niille (lapsille). Ja se ei ole niiden vika. Se on vanhempien vika, hän toteaa.

Helenan tehtävänä on ollut noutaa sisaruksensa koulusta, viedä heidät puistoon, tehdä ateriat ja tiskata.

– Sitä on ollut vähän vaikea seurata vierestä, kun näkee, miten paljon 11-vuotias joutuu ottamaan vastuuta, Myy sanoo.

Perheen äiti on enimmäkseen poissa, ja Myy kertoo, etteivät hänen ja Saidin kemiat kohtaa ollenkaan.

– Ei ole ollut kivaa eikä helppoa. Ja sekin tuntuu pahalta, ettei 10-vuotiaan Franciksen selkeitä autismin piirteitä ja erityistarpeita kukaan huomioi. Ei he tiedä semmoisista asioista.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Hän kertoo, että 10-vuotias poika taantuu usein taaperon tasolle. Tämä saattaa vaikkapa huutaa kuusi tuntia putkeen yhtä lausetta. Vanhemmat taas antavat lasten elää kuin pellossa. Francis saa esimerkiksi mennä nukkumaan milloin haluaa.

– He sanoi, että jos se ei tule nukkumaan, niin se on sen oma ongelma, Myy päivittelee.

– Tuntuu pahalta seurata sen pojan arkea, kun vanhemmilla ei ole mitään keinoja auttaa sitä.

Meno perheessä tuntuu menevän koko ajan vaikeammaksi. Myy raportoi kameralle tilanteesta, jossa hän ei ole nähnyt äitiä melkein kahteen vuorokauteen ja aikuiset ovat linnoittautuneet omaan makuuhuoneeseensa.

– He eivät tule sieltä ulos. He eivät halua olla lasten kanssa. Kun lapset on kotona, ne saa itse tehdä ruuan, ne saa itse pestä itsensä, itse tehdä läksyt, itse siivota. Ei täällä ole vanhempia.

Myy myöntää, että hänellä on perheessä ahdistavaa olla, ja hänestä alkaa tuntua, ettei hänellä ole työkaluja hoitaa tilanteita.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Eikä mun pää kestä enää hetkekään.

Myyn lisäksi Maltalle matkustavat Liisa Nyibong, Sinna Salo ja Valma Mäenpää.

Viimeinen niitti on, kun Francis, jota on vaikea saada syömään, on oksentanut ruokansa ja Myyn pitää siivota se.

– Mietin, että mulla ei ole enää voimia tällaiseen hommaan yhtään.

Tämän jälkeen Myy ilmoittaa perheelle päätöksestään lähteä. Hänen mukaansa kukaan ei reagoi asiaan oikein mitenkään.

– Mulle tuli vahvasti se fiilis, että ketään ei edes kiinnosta.

Katherine sanoo, että au pairin täytyy olla kärsivällinen ja sopiva luonne. Hänen mielestään Myy oli alusta asti totinen ja tyytymätön. Lopulta Said tulee sanomaan Myylle hyvästit ja pahoittelee tilannetta.

Au pairit Maltalla TV2:lla ja Yle Areenassa 8.5. alkaen.

Seuraa meitä somessa